1.900 membres de colles de diables i bestiari ja s’han format per poder participar en festes de foc

El nou Reglament d’articles pirotècnics exigeix la certificació de Responsable de Grup de Consumidors Reconeguts com Experts per als participants en aquests actes festius

Des de l’octubre fins a l’abril, s’han organitzat 21 sessions de formació arreu de Catalunya

Un total de 1.897 membres de colles de diables i bestiari d’arreu de Catalunya han participat en les jornades formatives per obtenir la certificació de Responsable de Grup de Consumidors Reconeguts com Experts. Aquesta acreditació és necessària per participar en festes de foc d’acord amb el nou Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria, aprovat pel Govern espanyol en el Reial decret 563/2010 de 7 de maig.

Des de l’octubre de 2010 fins a l’abril de 2011, s’han organitzat 21 sessions formatives a diverses poblacions catalanes:

Poblacions
Participants
Barcelona (3 sessions)
271
Montblanc
47
Reus
75
Cornellà de Llobregat
83
Sant Feliu de Llobregat
80
Vilafranca del Penedès
100
Vilanova i la Geltrú
100
Tortosa
72
Girona
89
Granollers
106
Sabadell
120
El Vendrell
111
Salou
75
Lleida
51
Badalona
123
Igualada
96
Sant Fruitós de Bages
45
L’Hospitalet de Llobregat
124
Sant Sadurní d’Anoia
129
TOTAL
1.897

La formació té una durada de 20 hores, 10 de les quals són presencials i 10, virtuals. Inclou continguts relatius a la legislació sobre manifestacions festives amb pirotècnia, l’organització de correfocs (tràmits, mesures de seguretat i emergència, assegurança, documentació, etc.), el paper del responsable de grup, propietats i composició dels artificis pirotècnics i les seves tècniques de preparació, exemples de possibles incidents i bones pràctiques.

Posteriorment, cadascuna de les persones acreditades com a Responsable podrà gestionar el reconeixement dels membres del seu grup de Consumidors Reconeguts com Experts.

La formació està organitzada pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) del Departament de Cultura, en cooperació amb les federacions de colles de foc (l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya), la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior i la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya.

Acreditacions exigides en el Reglament

El Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria, aprovat pel Govern espanyol com a transposició de la directiva europea sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics (Directiva 2007/23/CE, de 23 de maig), incorpora les demandes del Govern català per preservar el patrimoni festiu català, consensuades amb les federacions de colles de foc i el municipalisme. D’aquesta manera, reconeix les manifestacions festives amb pirotècnia com a “manifestacions de caràcter religiós, cultural o tradicional” i possibilita que en les festes esmentades no s’apliquin els límits d’edat i les distàncies de seguretat establertes amb caràcter general a la Unió Europea.

Per poder-se acollir a aquesta excepcionalitat, el Reglament exigeix la formació dels membres de grups de foc a través de dues acreditacions. D’una banda, s’exigeix l’acreditació com a Consumidor Reconegut com Expert per participar com a actuant en una manifestació festiva que impliqui l’ús de pirotècnia. El Reglament també exigeix l’acreditació com a Responsable de Grup de Consumidors Reconeguts com Experts per dur a terme algunes activitats, com ara l’adquisició de pirotècnia i la formació dels Consumidors Reconeguts com Experts.

Font: Generalitat de Catalunya

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

  • Disseny web: Jose Medina Disseny gràfic: Lluís Bertrans http://lluisbertrans.blogspot.com/
%d bloggers like this: