El romànic inspira la imatge de la 14a edició de la Fira Mediterrània

El disseny és un treball de Lluís Bertrans

El granollerí Lluís Bertrans és l’autor de la imatge gràfica de la 14a edició de la Fira Mediterrània de Manresa. El protagonista del material de difusió de la Fira, i que ja es pot veure al web (www.firamediterrania.cat) és una figura inspirada en l’art romànic, d’un llampant vermell, que destaca sobre el verd lluminós, amb un toc apergaminat, del fons.

Per tal de representar de forma simbòlica l’eix temàtic que guiarà les aportacions de l’artista convidat Perejaume a aquesta 14a edició de la Fira sobre el pes de les imatges, Bertrans ha fet una recerca que l’ha fet recular cronològicament fins als temps medievals, una època molt rica a nivell visual, la influència de la qual arriba fins als nostres dies. Immergint-se en el romànic, Bertrans ha topat amb Santa Maria de Taüll (datada aproximadament del 1123), església que constitueix un dels exemples més emblemàtics de l’art romànic català, i allà –en les pintures murals de l’absis- ha trobat el que enguany és el protagonista de la imatge de la Fira Mediterrània de Manresa.

D’entre tot el bestiari que il•lustra els frescos de Santa Maria de Taüll, Bertrans ha escollit aquest drac-peix en considerar-lo una barreja perfecta d’elements profans i religiosos. El dissenyador creu que el drac-peix “funciona com una metàfora on la meitat de drac simbolitza la imatgeria de cultura popular i tradicional de les festes precristianes, també associades a diversos motius religiosos, i l’altra meitat, el peix, simbolitza la cultura de la Mediterrània”. Dues meitats de l’animal que d’alguna manera lliguen amb la ciutat de Manresa, seu de la Fira, “una ciutat de terra endins que celebra i mostra la cultura unida del Mediterrani”.

Bertrans també ha escollit Santa Maria de Taüll pel fet de pertànyer al conjunt de nou esglésies del romànic català situades en diferents pobles del municipi de la Vall de Boí (Alta Ribagorça), declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 30 de novembre de 2000. Precisament la Fira Mediterrània de Manresa acull també, any rere any, un dels elements de la cultura popular de Catalunya que l’any passat la UNESCO també declarava Patrimoni de la Humanitat: els castells. La Fundació Mediterrània que gestiona la Fira també va cooperar amb els impulsors de la candidatura, va seguir via facebook la jornada de proclamació a Nairobi –Kènia-, i acull cada any una destacada jornada castellera que contribueix a la internacionalització de la cultura catalana. Enguany comptarà amb les colles Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa, ambdues pertanyents a la gamma més alta del fet casteller.

El dissenyador

Lluís Bertrans és un freelance especialitzat en disseny gràfic per l’Escola d’Arts i Oficis de Vic. Treballa en el sector des de fa 14 anys i al llarg de la seva trajectòria professional ha participat en diversos projectes en el sector cultural (com per exemple, la Festa Major dels Blancs i Blaus de Granollers, el Festival Internacional de Música de Granollers, l’Escola d’Estiu d’Educació Musical, el Teatre Auditori de Granollers i diferents projectes per a l’Ajuntament de Granollers, entre d’altres).

Font: Fira Mediterrània de Manresa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

  • Disseny web: Jose Medina Disseny gràfic: Lluís Bertrans http://lluisbertrans.blogspot.com/
%d bloggers like this: