25 anys sense Joan Oliver (Pere Quart)

El 18 de juny es va commemorar el vint-i-cinquè aniversari de la mort del poeta

Joan Oliver (Sabadell, 1899 – Barcelona, 1986) va ser més conegut amb el nom de Pere Quart, amb el qual signava les seves obres de poesia, dramatúrgia, narracions i traduccions, a més de les seves peces periodístiques.

Oliver va ser un dels fundadors del Grup de Sabadell, amb Francesc Trabal i Armand Obiols. La seva primera obra poètica va ser el recull Les decapitacions, de l’any 1934. L’any 1936 estrena l’obra de teatre Allò que tal vegada s’esdevingué, una sàtira que capgira el drama de Caïm i Abel i el 1937 el seu Bestiari.

Durant els anys de la guerra civil multiplica les seves activitats literàries i cíviques i esdevé un dels intel·lectuals més compromesos en la lluita antifeixista. L’any 1939 es veu forçat a l’exili i s’instal·la a Santiago de Xile, on sobreviu a base de traduccions i col·laboracions a la premsa i a la ràdio.

A finals de la dècada dels quaranta torna a Catalunya. Serà a partir de 1960 quan la seva producció poètica augmenta amb la publicació de Vacances pagades (1960), Dotze aiguaforts de Granyer (1962), Circumstàncies (1968), Quatre mil mots (1977) i Poesia empírica (1981).

L’any 1970 és distingit amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i edicions Proa comença a publicar les seves obres completes. A la dècada dels vuitanta rep els premis Ciutat de Barcelona, Josep Maria de Sagarra de Traducció i el de la Generalitat de Catalunya de poesia. Rebutja la Creu de Sant Jordi fidel al seu inconformisme i a la seva actitud crítica.

Font: ILC

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

  • Disseny web: Jose Medina Disseny gràfic: Lluís Bertrans http://lluisbertrans.blogspot.com/
%d bloggers like this: