Llenya a la plaça i ball de bastons a les xarxes

El passat diumenge el món casteller va estar pendent de l’actuació castellera celebrada a Cornellà, que aquest mateix portal va comentar. Una actuació marcada marcada pels contratemps i les llenyes que van patir tant els Castellers de Vilafranca com els Minyons de Terrassa. El primer duel entre verds i malves de la temporada 2011. Un actuació amb moltes interrupcions causades per les caigudes d’ambdues colles castelleres. Molt probablement Minyons i Vilafranca van tornat cap a casa amb un mal regust de boca. Potser un punt de ràbia i tot, sensacions i emocions que es van traduir amb un ball de bastons a les xarxes socials…

A tres quarts i cinc minuts de tres (l’actuació havia finalitzat feia poc més de cinc minuts) apareixia una piulada al Twitter oficial dels vilafranquins (@verds) que deia: “Avui hem trencat la ratxa de 8 anys amb el 4d8a i de 2 amb el 3d9f, però conservem la de 9 anys i 9 mesos amb els Minyons”. Clarament un comentari molt desafortunat per part dels verds i més encara, si tenim en compte que la piulada venia del Twitter oficial de la colla i no de cap membre o simpatitzant. Una piulada que deixava espai a múltiples interpretacions, algunes no gaire agradables.

Les respostes dels simpatitzants dels Minyons i del món casteller en general no van tardar en arribar. Bàsicament, rebutjaven les afirmacions dels verds per ser ofensives i de poca educació ja que diversos membres malves estaven sent atesos en aquell mateix moment en centres hospitalaris degut a les caigudes.

Una hora més tard el Twitter oficial dels Minyons desaprovava els comentaris dels verds: “@verds companys tenim castellers tocats, esperem que tot vagi bé, però francament el vostre tweet ens sembla fora de lloc.” Una actitud ben diferent a la que van utilitzar els Castellers de Vilafranca i amb un clar sentit a no voler seguir el seu joc. Finalment, dues hores més tard, els verds es van disculpar pels comentaris desitjant que els Minyons estiguin en plena forma per la seva Festa Major: “@Minyons perdoneu si us hem ofès, no era pas la nostra intenció. Esperem que pogueu recuperar a tothom x la vostra FM. Ens veiem x St Fèlix!

Així és com va anar aquest trist espectacle entre ambdues colles que els aficionats castellers van poder seguir al minut. La rivalitat en el món casteller, estimula la motivació d’algunes colles castelleres.  Però una vegada més, es posa de manifest que les formes són més important, a voltes, que el propi contingut. Una colla que vol esdevenir referent i icona del món casteller, que es compara amb el bo i millor de la societat catalana, ha de vigilar en certs aspectes que no generen una imatge positiva de l’entitat. Si hom vol demostrar que és la millor colla del món casteller, no només amb castells es demostra. El fet casteller no només és sinònim de competitivitat, també és sinònim de germanor i fraternitat així com de senzillesa i humilitat.

Per altra banda, s’ha vist com afecta la mala utilització d’un mitjà de comunicació de les colles castelleres que cada vegada està agafant més força com és el Twitter. Quan les colles utilitzen les noves tecnologies per comunicar-se han de vigilar què diuen i com ho diuen ja que representen a moltes persones que no totes pensen el mateix. Han de mirar de tenir una actitud parcial i respectuosa envers la resta de colles castelleres i guardar-se els conflictes que puguin tenir amb altres colles.

Una de les coses més boniques de fer castells és que tothom és necessari però ningú és imprescindible. És a dir, que totes les colles necessiten més i més mans per anar més amunt però per altra banda, els castells són estructures flexibles que canvien i varien i en les quals tothom n’és partícip. Aquests són els valors més apreciats per la societat el fet de treballar per un be comú de manera desinteressada deixant de banda el protagonisme personal. Valors que cada vegada més s’utilitzen a l’escola, a les empreses, en grups de treball, en equips esportius,…

No perdem l’essència i controlem a aquelles persones que ens representen a través de les xarxes. Ja hem pogut comprovar com s’encén la metxa per culpa d’uns comentaris desafortunats i amb quina velocitat crema… BUM!


Anuncis
Comments
2 Responses to “Llenya a la plaça i ball de bastons a les xarxes”
  1. verd ha dit:

    Quin és la interpretació trista del comentari dels verds? Recordar als minyons que fa gairebé 10 anys que no els guanyen? Si s’han d’enfadar per això malament anem!

    • Un casteller d'una colla que, tot i no ser Vilafranca, també és una colla castellera! ha dit:

      Què vol dir “que no els guanyen”? Els verds foteu alguna cosa a banda de pensar tot el dia en si guanyeu a la resta, si sou els millors, si sortiu per TV, etc. No sé què coi us penseu… espero que no tots sigueu iguals perquè sinó quin desastre…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

  • Disseny web: Jose Medina Disseny gràfic: Lluís Bertrans http://lluisbertrans.blogspot.com/
%d bloggers like this: